JavaScript är inaktiverat i webbläsaren, läs mer här.

Rättegång i tingsrätten

Det som i dagligt tal brukar heta rättegång, kallas på en domstol för huvudförhandling. Vid en huvudförhandling i ett brottmål beslutar domstolen om den tilltalade, det vill säga den som är misstänkt och åtalad för ett brott, är skyldig. Samtidigt avgörs vilket straff (påföljd) det ska bli.

De som dömer i ett brottmål i tingsrätten är en juristdomare och tre nämndemän. Om det inte finns anledning att döma till annan påföljd (straff) än böter kan ibland en ensam juristdomare döma i målet.

Film: Misshandel på krogen

I filmen "Misshandel på krogen" följer vi en brottmålsrättegång i en svensk tingsrätt. Filmen visar rättegången från början till slut - från att alla kommer in i rättssalen till dess att domaren förklarar rättens beslut.

Se filmen.


 

Animation: Titta in i tingsrätten

I vår animation kan du se vad som händer under en brottmålsrättegång i en tingsrätt. 

Öppna animationen (öppnas i nytt fönster, kräver även stöd för script).

Vill du ta del av innehållet i löpande text istället? På sidan "Vad händer i rättssalen" kan du läsa om hur förhandlingen går och på sidan "Vem är vem?" finns personerna som är med vid rättegången beskrivna.

Ersättning till parter och vittnen

Målsägande, vittnen och föräldrar till unga tilltalade som kallats av tingsrätten kan få ersättning för bland annat resekostnader. Vittnen och andra som kallats på begäran av den tilltalade ska ersättas av denne medan övriga får ersättning av staten. Offentliga försvarare får ersättning av staten för sitt arbete. Den tilltalade kan bli skyldig att helt eller delvis betala tillbaka vad staten betalat till bland annat offentliga försvarare. Tilltalade som frikänns kan få ersättning av staten för vissa kostnader. 

Praktisk information inför rättegången

Tingsrätten försöker planera förhandlingarna så att ingen behöver vänta i onödan. Tyvärr går det inte att helt undvika väntetider, och förseningar förekommer då och då.

Det finns en högtalaranläggning som domarna använder när de kallar in parter och vittnen till rättssalen. Innan förhandlingen får parter och vittnen vänta i något av väntrummen eller i korridoren utanför. Det går också ofta att ordna så att den som känner oro får vänta i ett enskilt rum. Det är vaktmästarna/ordningsvakterna som hjälper till med detta.

Den som inte hör bra inne i rättssalen kan säga till ordföranden för att få hjälp med att koppla in en hörlur i bordet för att bättre höra det som sägs i salen.
Senast ändrad: 2017-01-16

Är du kallad till domstol?

Här hittar du viktig information som riktar sig till dig som är...